Tweety na temat @pzworgpl

Logowanie

0

Aktualności zobacz archiwum

10 marca minęło 25 lat od śmierci Wiktora Wierzbickiego

10 marca 1987 roku zmarł wieloletni Prezes Koła Miejskiego Polskiego Związku Wędkarskiego w Kołobrzegu, który kierował naszym kołem w latach 1964 – 1984. Okres ten jest przez wielu określany jako lata rozkwitu kołobrzeskiego Koła Miejskiego, którego członkowie na wniosek kolegi Krystiana Grzesika, na Walnym Zgromadzeniu w roku 1987 podjęli Uchwałę o corocznym organizowaniu spinningowych zawodów trociowych dla uczczenia Jego pamięci. Wiktor Wierzbicki był nie tylko wybitnym organizatorem, był również wyśmienitym wędkarzem. W 1985 roku ...... więcej

Polski Bałtycki Okrągły Stół ds Rybołówstwa część 1

W sali Monsun, pięknego hotelu Marine w Kołobrzegu, w którym już za kilka tygodni, podczas Mistrzostw Europy, będzie mieszkać piłkarska reprezentacja Danii, we wtorek 6 marca odbyło się jubileuszowe X spotkanie w ramach Polskiego Bałtyckiego Okrągłego Stołu ds. Rybołówstwa. Polski Bałtycki Stół ds. Rybołówstwa powstał we wrześniu 2009 roku z inicjatywy ekologicznej organizacji WWF Polska. Z trzyletniego doświadczenia organizatorów wynika, że zakres tematów o których warto dyskutować nie maleje, a chęć uczestnictwa w ...... więcej

Łosoś według przepisu Wiktora Wierzbickiego

Łosoś marynowany - a’la Wierzbicki składniki : łosoś lub troć (najlepiej srebro) ziele angielskie liść laurowy sól cukier pieprz Rybę wyfiletować, odciąć płetwy, wyjąć ości. Sól i cukier wymieszać w stosunku 1:1. Na dno glinianego garnka sypiemy powyższą mieszankę. Następnie układamy rybę: najpierw skóra do dna, dalej przemiennie skóra do skóry, mięso do mięsa. Warstwy przesypywać mieszanką soli i cukru oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Pieprzem, warstwy stykające się mięsem. Wszystko przykryć talerzem i ...... więcej

Sobotnia troć

Piękna, słoneczna sobota zachęcała do wyjścia nad wodę z wędką. Podobnego zdania było wielu naszych kolegów, którzy o rana sondowali okoliczne miejscówki. Nie wszyscy wybrali trudnodostępną Parsętę. Kilku spinningistów łowiło nad Błotnicą, gdzie warunki były wyśmienite. Wśród nich był nasz kolega Andrzej Graczyk, który około godziny dziesiątej złowił troć prezentowaną na zdjęciu. połamania kija Wiesiek Skólmowski ... więcej

Przepis na smaczne śledzie

W środę popielcową, w wielu polskich domach, na stołach pojawią się potrawy ze śledzi. Można je przez całe życie jeść według rodzinnych przepisów, przekazywanych z pokolenia, na pokolenie. Można również odkryć tę smaczną rybę w całkiem nowych bukietach smaków i zapachów, do czego zachęcam. Poniżej przedstawiam przepis na śledzie z suszonymi pomidorami, autorstwa Wojtka Bukowieckiego, członka Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Zachodniopomorski, który jest jednocześnie początkiem całego cyklu ciekawostek ...... więcej

Czy w Polsce kiedyś też tak będzie?

Koledzy serfujący po sieci zapewne już widzieli film, do obejrzenia którego dzisiaj zachęcam wszystkich pozostałych pasjonatów troci, morza i strumieni, oraz marzycieli wierzących w to, że w naszym kraju kiedyś też tak będzie. Nie chodzi mi o determinację ryb, chcących wpłynąć do rzeczki na tarło ale o to, że na plaży nie ma kilkunastu okolicznych mieszkańców biegających w gumowcach za rybami. To jest jedna z najistotniejszych rzeczy w zakresie edukacji naszych dzieci i młodzieży, które powinny zrozumieć jakie znaczenie mają żywe ryby ...... więcej

FESTIWAL RYB BAŁTYCKICH

„Festiwal ryb bałtyckich” pod takim tytułem, w Hotelu Balic Plaza, odbył się w sobotę IV Kołobrzeski Konkurs Kulinarny, którego organizatorem było Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu były potrawy z troci wędrownej i dorsza bałtyckiego. Zwycięzcą został Jarosław Bagniuk, reprezentujący Hotel Lidia z Darłowa. Uchylając rąbka tajemnicy, pragnę dodać, że członkowie Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników będą przygotowywać i serwować potrawy podczas tegorocznego Memoriału ...... więcej

Panel dyskusyjny na temat gospodarki trociowej

W piątek około godziny 21, zakończyło się kilkugodzinne spotkanie z dr Januszem Nykiem. W Sali konferencyjnej Zarządu Portu Morskiego, zgromadziło się około 20 wędkarzy szukających odpowiedzi na wiele pytań, głównie dotyczących troci. W panelu nie uczestniczyło kilkunastu kolegów, deklarujących wcześniej swój udział. Między innymi do Kołobrzegu nie dojechał Marek Szymański i Artur Furdyna. Dr Nyk, przez pierwsze kilkadziesiąt minut przedstawiał materiały przygotowane specjalnie na to spotkanie, wśród których były fragmenty ...... więcej

BORNHOLM na każdą kieszeń

Bardzo interesująca propozycja skierowana do sympatyków wędkarstwa morskiego, była omawiana we wtorek 14 lutego, w siedzibie Kołobrzeskiej Żeglugi Pasażerskiej. Dwaj kołobrzescy spinningiści, Janek Bonczkowski i Wiesiek Skólmowski, w siedzibie armatora, omawiali z Mirosławem Balickim szczegóły rejsu na Bornholm, który odbędzie się 28 kwietnia br. Tego dnia na pokład jednostki „Jantar”, będzie mogło wejść około 150 wędkarzy, którzy po dotarciu na wyspę mogą być rozwiezieni autokarem na wybrane odcinki plaży. Jedno z ciekawych ...... więcej

Ciasna dziurka

U naszych wschodnich sąsiadów były już ręce które leczyły, okazuje się że są również takie które... Odpowiedź poznają ci, którzy obejrzą zamieszczony poniżej krótki film. ... więcej

Nasze Menu

Nasze wiadomości

Komentowane wiadomości

Nasi członkowie

Nasze zdjęcia

Nasza sonda

czy chciałbyś aby na terenie twojego powiatu funkcjonowało łowisko na którym jedyną dopuszczoną metodą byłaby metoda złów i wypuść (No Kill)
tak
nie
nie mam zdania
Głosuj wyniki

Ilość odwiedzin